Eskilstuna Parken Zoo

a

På sin hemsida presenteras Parken Zoo's målsättning på detta sätt:

Parken Zoo bidrar till att rädda världens djur

Djurparkernas roll har ändrats under åren. Från att ha varit enbart ett underhållande utflyktsmål, dit man gick för att se annorlunda och exotiska djur - är idag djurparkernas roll mycket större och viktigare.

Vi lever i en värld av klimatförändringar, nedsmutsning, förlust av biologisk mångfald och andra miljöhot. Djurparkerna arbetar hårt för att bromsa förlusten av biologisk mångfald och det gör vi på många olika sätt. Djurparker världens över har enats om ett samlat dokument som alla ska följa. Dokumentet, eller Bevarandestrategin, som den också kallas, är ett styrdokument för hur vi ska kunna jobba så effektivt som möjligt med bevarande.

I Parken Zoo arbetar vi konkret med att bevara utrotningshotade djur och följer bevarandestrategin och dess olika delar genom bevarande av djur i djurparker och i naturen samt genom utbildning, information och forskning.

Utanför Parken Zoo finns en skulpturgrupp på tio personer där bl.a. Alva Myrdal (bilden) ingår. Gruppen är skapad av Herman Reijers (1935-2001). Reijers föddes i Holland, men flyttade på 50-talet till Värmland där han arbetade som skulptör, tecknare, grafiker och målare. Gruppen i Eskilstuna kom på plats 1988 vid Parkens 90-årsjubileum bekostad av föreningar, företag och privatpersoner. I spetsen för gruppen, som har namnet ”Ju mer vi är tillsammans”, går Louis Armstrong och han följs av bl.a. Tage Erlander, Olof Palme, Karl-Gerhard och Alva Myrdal.

1
Louis Armstrong till höger
2
Alva Myrdal på väg
3
Koa i mitten
I Parken Zoo finns massor av mer eller mindre konstiga djur att beskåda. Här är några exempel.
1
En flodhäst av minityp simmar omkring
2
En stor äcklig orm
3
En alldeles äkta levande sköldpadda
4
En gepard, världens snbbaste landdjur
5
Flamingos
6
En livslevande känguru
7
Någon slags katt
8
Tapiren är ute och spankulerar
10
Tapiren gillar att bli kliad
9
En liten häst
11
Han är inte vit men ändå väldigt imporenade.
12
Laddar upp för leverans?
1
Hungriga suricater
2
Gibbonapa