Från Dagens Nyheter: Publicerad 8 juni 2004 17:17

Från arkivet till etern

Publicerad 8 juni 2004 17:17

DN gratulerar/Rune Hallberg

Namn: Rune Hallberg.
Fyller: 70 år på söndag, 13/6.
Arbete: Känd radioman. Numera
pensionär.
Familj: Hustru Karin, tidigare
sekreterare på tyska konsulatet i Malmö. Barn och barnbarn.
Bosatt: På Österlen.
Hobby: Golf. Handikapp 23.
Mat: "Hustrun lagar. Jag diskar."
Motto: Det man inte fått gjort före lunch blir aldrig gjort.
Födelsedagen: "Då blir jag kidnappad av min hustru och förd till okänt mål. Hon packar min resväska till denna speciella resa."


När Rune Hallberg började arbeta i grammofonarkivet på dåvarande Radiotjänst den 1 juli 1956 hade han inga som helst planer på att bli radiopratare eller producent. Men det är just vad han så småningom blev. Framför allt i P 3 och P 4.

Redan 1957 startade han "Spisarparty", det första riktiga diskjockeyprogrammet för unga.

- Jag skrev manus och valde skivor och Kersti Adams-Ray och Johan Sandström pratade. Aldrig tidigare hade det gjorts ett sådant program för ungdomar, berättar Rune Hallberg inte utan stolthet.

Svenska tonåringar satt klistrade vid radioapparaterna när skivpratarna berättade och spelade Little Richard, Elvis Presley och Tommy Steele så taket nästan lyfte hemma i stugorna.

- Kersti och Johan var ju tonåringar och jag var omkring tio år äldre. Men de var totalt uppdaterade. Själv var jag nog mer åt jazzhållet.

I den vevan började det poppa opp radioproducentstankar i huvudet på Rune Hallberg.

- I början av 1960-talet arrangerade vi en popbandstävling. Svenska killar och tjejer startade källarband med fullt ös.

I Sveriges Radios popbandstävling gick finalen sedan på Skansen. För Björn Skifs blev tävlingen hans stora genombrott. Likaså för Tommy Körberg.

Snart fick Rune Hallberg underhållningsavdelningen med pop- och rockmusiken på sin lott.

- Det var väldigt kul! 1963 gjorde Beatles sin första turné i Sverige.

Rune gjorde "Opopoppa" från Skansens stora scen, Liseberg och Gröna Lund med stora utländska och svenska artister

- Höjdargrejerna var att få spela in popstorheter som Jimi Hendrix, Georgie Fame, The Hollies och Searches och sända dem i vårt program. Vi hade hört att Jimi Hendrix var en stökig herre. Vi skulle spela in honom och bandet en lördagsförmiddag och var väldigt oroliga i vilket skick de skulle dyka upp. Men det kom ett gäng fräscha, prydliga killar. Trevliga och samarbetsvilliga. Så våra konstiga förväntningar kom verkligen på skam.

Rune Hallberg var både radioproducent, organisatör och idéskapare.

- Jag hade många människor omkring mig, men jag pratade lite i radion själv ibland också. Kanske lite mer de senare åren. Om musikstilar och olika artister. Jag spelade aldrig någonting som jag själv inte tyckte om.

1971 flyttade Rune Hallberg till Malmö. Sedan fokuserade han mer på stora internationella program som Nord-Ring, Skandinavisk Musikbar, Höresund, Knokke Cup och ett otal musikprogram i samarbete med danska radion. Den 2 september 1977 startade programmet "Yesterday" som bjöd på pop från förr och nu med Nat King Cole som ständig gäst. "Yesterday" sändes i 20 år och avslutades med stor direktsändning i december 1996, samma dag som Rune Hallberg gick i avtalspension.

- Staffan Olander, som bor i Lund, och jag startade "Beatlestimmen" i början av 80-talet. Vi trodde att målgruppen var lite äldre människor och blev mycket förvånade när 13-14-åringar skrev till oss. Beatles hade fått helt nya lyssnargrupper.

Själv är Rune Hallberg född i Göteborg. Hans far var verkmästare på LM Ericsson och mamman var hemmafru.

- Min bror Bengt var tv-producent redan på tidigt 60-tal. Mest av en slump hamnade vi i samma bransch. Och av musikintresse, förstås.

Rune hade en egen grammofon som han köpt efter att ha jobbat på ferierna.

- Jag kopplade den till en gammal radio. En 78-varvare med en nål som man vände på när man skulle spela lp. Det blev mycket jazz som Chalie Parker, Duke Ellington och Louis Armstrong.

Vem har du själv helst lyssnat på under årens lopp?

- Jag har alltid beundrat Frank Sinatra, en underbar musikant och sångare som gjorde flotta framträdanden. En svensk som jag alltid tyckt om är jazzpianisten Janne Lundgren.

Vilka radioprogram lyssnar du själv på i dag?

- P 1:s nyhetssändningar på morgnarna är fantastiskt bra. Och P 4:s lokala nyheter. Sedan lyssnar jag på jazzprogrammen i P 2 och i dansk radio.

I dag bor Rune Hallberg på Österlen. Där målar han gärna landskap i olja. Och han är biträdande guvernör i Rotary för han är mycket road av föreningsliv.

- 1,2 miljoner människor i världen är medlemmar i Rotary vars idé bygger på att yrkesmänniskor ska byta erfarenheter. Vi har lunchmöten och umgås och pratar. Och alltid ett föredrag, politiskt eller kulturellt. Vi brukar säga att vi är med i Sveriges största föreläsarförening.

Dessutom är Rune Hallberg medlem i Skillinge teaters vänner.


Lisbeth Tell